معرفی گروهگ ابوسیاف
ماگافانتون عباس رهبرى این گروه را بر عهده دارد و دیماس پوندانونیر مسئول امور خارجى و سیاسى جناح اصلاحطلب جبهه آزادىبخش ملى مورو مىباشد.
این گروه نیز همانند جبهه آزادىبخش اسلامى مورو داراى اندیشههاى لیبرالى است و خواستار نوعى خودمختارى و خودگردانى براى مسلمانان جنوب مىباشد، نه جدائى جزایر جنوب. لذا به همین دلیل با جبهه آزادىبخش ملى مورو به رهبرى نور میسواری قطع رابطه کردهاند.
دیماس پونداتو و ماگافانتون عباس در سال ۱۹۸۵ با کارکنان پنتاگونو شوراى امنیت ملى آمریکا ملاقات کردند و اعلام نمودند که حاضر هستند موافقتنامه ۱۹۷۶ تریپولى در قبال مسلمانان جنوبى فیلیپین به اجراء درآید.
جبهه اصلاحطلب به رهبرى ماگافانتون عباس یک گروه اصلاحطلب از جبهه مورو بوده و خواستار فرستادن نماینده و برگزارى انتخابات دمکراتیک مىباشد.
ماگافانتون عباس که در سال ۱۹۷۸ فیلیپین را ترک کرد، گفته مىشود یک سرمایهدار قدرتمند مىباشد که شبکه بازرگانى آن از جده تا کوالالامپور و از واشنگتن تا لندن و فرانکفورت گسترش دارد.
ماگافانتون عباس در سال ۱۹۸۶ با دولت خانم کورازون آکینو یک موافقتنامه امضاء کرد و دولت وى را مشروع و قانونى خواند.
بهعلاوه در میندانائو یک گروه جدائىخواه موسوم به جنبش دمکراتیک خلق میندانائو نیز وجود دارد که از سوى روبن کانوی عضو پیشین پارلمان فیلیپین رهبرى مىشود. وى قبلاً در انتخابات از سوى حزب سوسیال دمکرات شرکت کرده بود.
روبن کانوی در انتخابات ریاست جمهورى هفتم فوریه ۱۹۸۶ نیز کاندیدا بود که تنها توانست ۳۵ هزار رأى بیاورد. وى مدعى است که ساکنان میندانائو مقامات محلى و جبهه آزادىبخش ملى مورو از وى حمایت مىکنند.
این عده خواهان تشکیل دولت فدرال میندانائو هستند که در صورت تحقق خواستههاى آنها یکسوم خاک فیلیپین و بیش از ۱۲ میلیون نفر از جمعیت این کشور تحت قلمرو این دولت فدرال درخواهد آمد.
گروه ابوسیاف
درباره چگونگى تشکیل، اهداف و فعالیت این گروه چریکى گفتههاى فراوان و گاه متفاویت وجود دارد. برخى از این گفتهها به انشعاب آن از جبهه آزادىبخش ملى مورو اشاره دارند و برخى دیگر آن را ساخته و پرداخته سازمان جاسوسى آمریکا (سیا) براى پشتیبانى از فیدل راموس رئیسجمهورى پیشین فیلیپین در مبارزه با گروههاى شورشى مىدانند.
برخى از مطبوعات فیلیپین در این مورد اعتقاد دارند که گروه بنیادگراى اسلامى ابوسیاف از یک گروه تبلیع سرچشمه گرفته است و شاخه نظامى گروه تبلیغ بعدها به نام گروه ابوسیاف شناخته شده است.
گروه ابوسیاف که الحرکه الاسلامیه نیز خوانده مىشود. خود مدعى است که براى دستیابى به استقلال در جنوب فیلیپین مبارزه مىکند ولى عملکرد آن بیشتر به آدمربائى و اخذ پول در برابر آزادى گرگانها محدود بوده و کمتر فعالیتى در زمینههاى ایدئولوژیک مانند دیگر گروههاى مبارز اسلامى از آن دیده شده است.
پیشینه این گروه نشان مىدهد که در سال ۱۹۹۱ میلادى تحت رهبرى فردى به نام عبدالرجاء ابوبکر جنجلانی از جبهه آزادىبخش ملى مورو منشعب شده است. ابوسیاف به معنى پدر شمشیرها نام جنگى جنجلانى است. جنجلانى هنگامى از این جبهه منشعب شد که زد و خورد آن با نیروهاى دولتى همچنان ادامه داشت.
وى در سال پس از اینکه جبهه ملى مورو به صلح با دولت دست یافت و نور میسوارى رهبر آن به فرماندارى میندانائو برگزیده شد در زد و خورد با پلیس به قتل رسید ولى اعضاء گروه چریکى وى که گفته مىشود در خاورمیانه و نزد مجاهدین عرب تربیت شدهاند همچنان به مبارزه ادامه دادند.
این گروه اعلام کرده است قصد دارد در صورت پیروزى بر دولت در نواحى غربى میندانائو و مجمعالجزایر سولو یک کشور مستقل اسلامى تشکیل دهد.
گروه ابوسیاف فعالیتهاى خود را با حدود ۲۰۰ چریک آغاز کرد که نخستین رشته عملیات بزرگ چریکى این گروه آوریل سال ۱۹۹۵ هنگامىکه اعضاء آن به شهر ایپیل در میندانائو حمله کردند، گزارش شده است. ولى گفته مىشود با میلیونها دلار پولى که در گروگانگیرىها کسب نمودهاند توانستهاند شمار فراوانى از جوانان جزایر جنوبى فیلیپین را که بیشتر بر فقر زندگى مىکنند را به خود جلب کرده و شمار اعضاء خود را به بیش از ۵ هزار نفر برساند. همچنین گفته شده است که اسامه بنلادن، میلیاردر سعودى نیز نیازهاى مالى گروه ابوسیاف را تأمین مىکند.
برخى از مطبوعات فیلیپین در این زمینه معتقدند که بنلادن براى رساندن کمکهاى مالى خود به گروه ابوسیاف یک بنیاد خیریه ساختگى تأسیس کرده و پول لازم را تحت لواى اعانه در اختیار آن قرار مىدهد.
این موضوع را یکى از اعضاء پیشین گروه ابوسیاف که از نخستین اعضاء انشعابى از جبهه آزادىبخش ملى مورو بوده و با نام مستعار جنى ابونذار فعالیت مىکنند، فاش کرده است. گزارشهاى اطلاعاتى پلیس و ارتش فیلیپین نیز ادعاى ابونذار را در این مورد تأیید مىکنند